Pomoc w app mobywatel by każdy mógł brać udział w tym projekcie

• Pomoc w app mobywatel by każdy mógł brać udział w tym projekcie

Opublikowane przez BOGUSŁAW w dniu 18 października, 2025 o 12:13 pm

każda z osób logująca się i chcąca użyć potwierdzenia mobywatel, zwłaszcza starsza, wymagać będzie pomocy. Już trzeba pomyśleć w oparciu o pomoc wolontariuszy w pobraniu aplikacji mobywatel, i przejść procedurę weryfikacji tożsamości. Czy uważacie to za dobry pomysł ? i jak ją zorganizować ?

BOGUSŁAW odpowiedział 3 miesiące temu 3 Użytkownicy · 5 Odpowiedzi
  • 5 Odpowiedzi
  • ALEKSANDER

Członek
    19 października, 2025 o 12:02 am

trzeba potwierdzić w urzędzie w Polsce lub za granicą profil zaufany , dopiero m-obywatel już z pozycji telefonu

• BOGUSŁAW

Członek
      19 października, 2025 o 11:14 am

tak, ja to wiem…jednak już jakiś czas temu sprawdzałem ile osób ma ,,m-obywatel,, – niestety nie trafiłem na taka osobę , dlaczego ? o ile osoby znające możliwości jakie on daje (znikoma ilość) posiadają profil zaufany np. w swoim banku ( tam mogą liczyć na pomoc w jego założeniu) o tyle są nie ufni w stosunku

do udostępniania danych na platformach np. tej im nieznanej m-obywatel.

Pomocy mogli by udzielać ludzie wolontariusze lub na zleceniu poprzez np. zoom

Tu jednak ważne by te osoby przeszły same całą procedurę nagrywając te czynności i w formie prezentacji slajdów pouczały krok po kroku co i jak robić. Robiłem to w swoim czasie pomagając rejestrować się

na ivoting z poziomu i telefonu jak i np. laptopa. Większość osób potrzebuje ,,prowadzenia w tych czynnościach.

• Jarosław

Członek
    19 października, 2025 o 10:34 pm

Moim zdaniem to ludzie są nieufni przy mObywatel dlatego bo traktują to jako inwigilację, ale przecież szpiegują nas własne telefony korporacje handlują naszymi danymi itd. Trzeba ludziom wyjaśnić jak to działa. A @energia59 to o czym piszesz to w E-Parlamencie, na poziomie sejmików, mógłby być jeden taki człowiek który przetarł szlak rejestracji do tej platformy, potwierdzenia swojego profilu za pomocą mObywatela i byłby chętny do pomocy tak żeby tym którzy sobie nie radzą pomóc w tym procesie. Takie jest moje zdanie żeby to zrobić w swoim regionie

• ALEKSANDER

Członek
    21 października, 2025 o 3:05 am

pamiętajmy ze jest w bazie ponad 10 000 000 którzy zaufali m-obywatel i liczba cały czas rośnie , zastanawiam sie czy nie nacisnąć na urzedy miejskie aby same sie zajęły pomocą w prowadzania ludzi w cyfrowy świat , w koncu system sie cyfruje i łaski nie robi może reklama w tv ? tumanom trzeba podrzucic pare pomysłow , potrafią zrobić reklamę NIE DAWAJ PESELU to niech zrobia PRZEJDZ NA M-OBYWATEL. Ciekawośc ludzka zrobi resztę.

• BOGUSŁAW

Członek
    21 października, 2025 o 8:38 am

zgadzam się , ostatnio powstało sporo ruchów promujących demokrację bezpośrednią. To narzędzie jakie M.G i jego zespół stworzyli i tworzą jest bardzo pomocne. pozwala w jednym miejscu gromadzić ludzi o podobnych poglądach i uczyć się wzajemnie dokonywania wspólnego podejmowania decyzji.

Współdecydowanie o tym co nas dotyczy !!! jest ważne. Jednak pewność że mamy do czynienia

z autentyczną osobą nie fikcyjnymi danymi wymaga potwierdzeń sprawdzonych danych osobowych.

m-obywatel , profil zaufany razem daje tą możliwość. Przejście te drogi ,,rejestracji,, nie jest trudne ale dla osób nie mających na co dzień z komputerem jest to jednak Problem. Dlatego pomysł by w sejmikach czy grupach uczyć ludzi tego jest jak najbardziej potrzebny. Przeszkodą jest brak zaufania do nowych technologii ale wynika ona z niewiedzy i to tez trzeba zmieniać. 10 mln to dużo ale to nadal 1/3 około populacji Polaków. Ta platforma może wnieść naprawdę sporo wiedzy i poznawania nowego innego myślenia. Uważam że każdy powinien tu mieć już założony profil z m-obywatel co przekonywująco

będzie wpływało na nowych dopisujących dołączających ludzi. Dawajmy przykład NOWYM … tak jak w rodzinie przykładem dla dzieci są rodzice. Pozdrawiam serdecznie.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć.